Home HunderHundeløp

Hundeløp

I nordlige strøk er hundeløp en utbredt og populær idrett som det er veldig kvalifiserte folk som gjennomfører. Dette er ikke noe man bare kaster seg inn i på impuls, da de kreves mange års erfaring med både hunder og villmarksliv før man begynner med dette.

dogsledHundeløp, som ikke må forveksles med det engelske Dog Racing er en idrett der et visst antall hunder skal trekke en pulk, slede eller lignende med en hundefører på over en viss avstand. Førstemann i mål blir selvsagt vinneren av løpet. Pulke og slede brukes i vinterhalvåret, mens vogner eller lignende brukes om sommeren. Det er likevel trygt å slå fast at det er vinterutgaven som sterkest forbindes med hundekjøring overalt.

I Norge er det først og fremst Finnmarksløpet som er den suverent største arrangøren av hundeløp. Dette er et såkalt langdistanseløp der den åpne klassen er på til sammen 1000 kilometer. Dette er faktisk Europas største hundeløp og trekker veldig stor oppmerksomhet, for eksempel ved at det er mulig å satse på hvem som skal vinne på nett. Nord-Norge har alltid vært dominerende når det kommer til vinnere av den åpne klassen, men i 2016 var det faktisk Petter Karlsson fra den svenske siden av den svensk-finske grensen som ble vinneren.

Verdenshistoriens mest kjente hundeførere er norske Gunnar Kaasen og Leonhard Seppala, som emigrerte til Alaska. Sammen med hundene Togo og Balto (som nok er mer kjent enn eierne sine) fraktet de medisiner fra delstatshovedstaden Anchorage til den lille bygda Nome da difteri brøt ut. Hverken tog eller andre transportmidler klarte å komme frem, så nordmennene og huskyene ble blant de største nasjonalheltene i USA på 1920-tallet. I Central Park i New York står det den dag i dag en statue av Balto, mens den virkelige hunden står utstoppet på et museum i Cleveland.